De zelfbewoningsplicht dient ervoor te zorgen dat grote investeerders geen huizen kunnen opkopen, om deze vervolgens tegen hoge prijzen te verhuren. Deze maatregel is in het leven geroepen om het tekort aan betaalbare woonhuizen tegen te gaan.
Door de verplichting een woning zelf te bewonen, wordt het voor investeerders onmogelijk gemaakt meerdere huizen aan te schaffen.
Wat houdt de maatregel in?
De maatregel in het leven geroepen door minister Ollongren, geldt overigens alleen voor huizen met een woz waarde tot 512.000 euro. Huizen boven deze grens mogen nog steeds worden gekocht en verhuurd. Deze grens zorgt ervoor, dat bijvoorbeeld in Amsterdam 60 procent van de bestaande koopwoningen onder deze maatregel valt.
De maatregel biedt aankoopbescherming voor bestaande woningen. En dan met name voor de nog enigszins betaalbare woningen.
Gevolgen van deze maatregelen
De laatste tijd zijn er steeds meer grote internationale investeerders actief op de Nederlandse huizenmarkt. De stijgende huizenprijzen en de hoge huren, maken het interessant om hierin te investeren. De zelfbewoningsplicht zorgt er echter voor dat dit niet langer interessant is. Je kunt namelijk als investeerder geen grote aantal huizen meer kopen om te verhuren.
Het beoogde resultaat is dat huizen weer meer beschikbaar komen voor daadwerkelijke bewoners. Daarnaast zal dit een rem zetten op de vraag naar huizen, hetgeen de prijzen minder hard dient te laten stijgen.
Wil je gaan investeren in onroerend goed?
Als je op het punt staat om zelf te gaan investeren in vastgoed, dan is deze nieuwe maatregel wel iets om rekening mee te houden. De investeringskansen op het gebied van vastgoed worden hierdoor beperkt.
De zelfbewoningsplicht omzeilen
Er zijn verschillende mogelijkheden om deze nieuwe maatregel te omzeilen. Dit zijn echter wel opties, die niet geschikt zijn voor een grote investeerder.
Omdat de maatregel alleen van kracht is bij panden die na 1 januari 2022 zijn aangekocht, kan je bijvoorbeeld zelf in een nieuw huis gaan wonen en jouw eigen woning waar je op dit moment in woont, gaan verhuren.
In de maatregel staat dat de eerste vier jaar na aankoop een woning niet mag worden verhuurd. Wel is het mogelijk dat bijvoorbeeld een kind of familielid in het huis gaat wonen.

Ook kan je een woning kopen die op dit moment al verhuurd is. Op die manier geld de zelfbewoningsplicht ook niet. Wel zorgt de maatregel ervoor dat het nu praktisch onmogelijk is, om 10 huizen aan te kopen en deze te gaan verhuren.
Nadelen van deze maatregelen
Dat er iets dient te gebeuren op de huizenmarkt in Nederland is wel duidelijk. Het zijn echter niet alleen maar voordelen die kleven aan deze maatregelen. Op bepaalde gebieden zijn investeerders namelijk meer dan welkom. Zo zie je in bijna elke stad wel verouderde kantoorpanden die al jaren leeg staan.
Dit zijn in principe interessante beleggingspanden voor investeerders. Grote investeerder beschikken over de middelen om dergelijke panden om te bouwen naar woonruimte. Dit is in principe een win-win situatie, waar eigenlijk nog maar weinig gebruik van wordt gemaakt.
Vlucht naar het buitenland
De laatste tijd zoeken steeds meer investeerders in onroerend goed de weg naar het buitenland. Zo is investeren in onroerend goed in Duitsland erg populair. Dit kan bijvoorbeeld vrij eenvoudig via het platform van Rendity. Maar ook Reinvest24 biedt mogelijkheden om te investeren in vastgoed in verschillende landen.